top of page

Markus Passion - Jacob de Haan

Op deze pagina vindt u meer informatie over onze uitvoering van de Markus Passion van Jacob de Haan.

Over de Markus Passion

De meeste passies zijn geschreven voor koor, solisten en orkest, maar deze versie van de Markus-Passion is gecomponeerd voor blaasorkest, verteller, mezzosopraan en bariton. De tekst uit het evangelie volgens Marcus wordt door de componist integraal gebruikt, wat deze passie uniek maakt.

Johannette Zomer - sopraan

Na eerst enige jaren als microbiologisch analiste te hebben gewerkt, begon sopraan Johannette Zomer haar zangopleiding bij Charles van Tassel aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, alwaar ze haar zij haar diploma Uitvoerend Musicus behaalde. Sindsdien ontving ze coaching van Diane Forlano (London) en Marlena Malas (New York).

 

Het repertoire van Johannette reikt van de Middeleeuwen tot en met de 20e eeuw, met als gevolg een zeer gevarieerde en omvangrijke concertpraktijk. Zij werkte daarom niet alleen met belangrijke barokspecialisten zoals Philippe Herreweghe, Ton Koopman, Frans Brüggen, Thomas Hengelbrock, Ivor Bolton, Jordi Savall en René Jacobs, maar ook met dirigenten als Ivan Fischer, Jaap van Zweden, Daniel Harding, Valery Gergiev en Ed Spanjaard. Verder geeft Johannette regelmatig recitals met zowel theorbist Fred Jacob als forte-piano specialist Arthur Schoonderwoerd. Met Fred bereidt zij momenteel een Dowland recital voor, en met Arthur zal Johannette dit seizoen het Italienisches Liederbuch van Hugo Wolf ten gehore brengen, samen met de Canadese tenor Colin Balzer.

 

Haar operadebuut maakte zij bij de Nationale Reisopera in oktober 1996, toen ze de page Tebaldo vertolkte in Guiseppe Verdi’s Don Carlo. Sindsdien stond zij meerdere malen op de operabühne in rollen als Belinda, Pamina, Euridice, Dalinda en Ilia maar ook als Mélisande en Amanda (uit Ligeti’s ‘Le Grand Macabre’).

 

In 2013 richtte zij haar eigen ensemble op, het Tulipa Consort, en heeft sindsdien op verschillende grote podia  in Europa haar voornamelijk 17e eeuwse programma’s mogen uitvoeren (o.a. Göttingen, Saintes, Amsterdam). In het voorjaar van 2016 kwam de eerste cd van het ensemble uit: LAUDATE!, met prachtige Canti Sacri van Antonio Vivaldi, en in het najaar van 2017 een BACH cd uit met duetten voor sopraan en hobo onder de naam JuSt BACH, in samenwerking met hoboïst Bart Schneemann (Channel Classics).

 

En in 2016 richtte zij in haar woonplaats Zutphen een academie op, de Zomer Academie Zutphen, waarmee zij masterclasses, workshops, koorprojecten, meerdaagse muziekfestivals en operaproducties organiseert, zo een platform creëerend voor jonge professionals, studenten en amateur musici.  

Noël Casteleyn - bariton

noel casteleyn.jpeg

Introductie

Als zanger ben ik in een jongenskoor in Goes begonnen. Een zeldzame wereld in een katholieke traditie. Van mijn vijfde tot mijn zestiende zong ik er bijna dagelijks. Gregoriaans, geestelijke en wereldlijke muziek, musicals en opera’s, het kwam allemaal voorbij. Ik verdiende er mijn eerste solo’s in klassieke werken maar ook  in de rollen Oliver Twist en De Gelaarsde Kat. Ik zong met dit koor op prachtige locaties o.l.v. Evert Heijblok, waaronder: de Dom van Salzburg, de Dom van Köln en de Westminster Cathedral in Londen.

 

Dit geweldige muzikale leven heeft mij geïnspireerd om een leven lang te zingen. Het heeft mij gevormd en focus aangebracht in wat zingen is en wat het mag en kan zijn. Het was mijn conservatorium op jonge leeftijd!

 

Bas- bariton

Als jongetje verloor ik mijn ‘altinstrument’ en vond ik het heel spannend wat daarvoor terug kwam! Op mijn 16e diende de stembreuk zich aan en ontwikkelde mijn stem als bas- bariton. Sindsdien maak ik deel uit van diverse kleine ensembles op het gebied van kamermuziek. Coaching en support krijg ik van Jan Heije en Wendy Roobol. Met grote regelmaat word ik uitgenodigd bij diverse koren en andere concertgelegenheden

 

Ensembles

Ik maak deel uit van twee ensembles die in alle regelmaat in Nederland zijn op te luisteren. Vocaal ensemble The Gents is een voor Nederland uniek gezelschap dat zich in korte tijd een vooraanstaande plaats heeft verworden binnen de internationale muziekwereld. The Gents wordt alom geroemd vanwege de bijzondere klank, de grote mate van flexibiliteit en de weergaloze interpretatie van zeer uiteenlopende voornamelijk a-cappella repertoire. Het publiek wordt verrast door een zeer onderscheidende en heldere koorklank met warme basklanken als fundament en de sprankelende stemmen van de countertenoren in de hoogte. Het repertoire strekt uit van renaissance tot romantiek, pop en jazz. The Gents zingen het met verve.

 

Ensemble Lyrico bestaat uit zeer ervaren en gepassioneerde musici: 4 zangers, een gambist en klavecinist/organist. Lyrico werd in 2018 opgericht door de sopraan Lucia van Vugt. Het ensemble speelt en zingt werken uit de renaissance- en barok en vindt de uitdaging om juist minder bekende werken uit deze periode ten gehore te brengen.

Thijs Musch - dirigent

thijs_edited.jpg

Sinds 2009 is Thijs Musch de dirigent van Euphonia. Naast Euphonia dirigeert hij nog twee orkesten: Excelsior Twello en Caecilia Veenendaal. Thijs werkt als trompettist bij de Koninklijke Militaire Kapel "Johan Willem Friso" in Assen.

Henk Brink - verteller

Vrijwilligers_-_IJsselheem-28_edited.jpg

De Wilsumers kennen Henk als "meester Brink", hij werkte tientallen jaren op de plaatselijke basisschool als leraar en directeur. We zijn erg blij dat hij vanavond onze verteller wil zijn.

bottom of page