Chr. Muziekvereniging Euphonia – Wilsum

Opgericht 1 augustus 1917

Euphonia

De christelijke muziekvereniging Euphonia is op 1 augustus 1917 opgericht en bestaat dus al bijna 100 jaar. Al vele decennia lang komt dit fanfare-orkest uit in de 1e divisie.
De naam ‘Euphonia’ stamt uit de Griekse taal en betekent: ‘welluidendheid’. Zetelplaats is Wilsum, een lieflijk dorpje met ± 900 inwoners, gesitueerd aan de boorden van de IJssel tussen Kampen en Zwolle.

A-orkest

Het A-orkest (ook wel “grote orkest” genoemd) van Euphonia bestaat uit zo’n 45 leden. De leden zijn afkomstig uit Wilsum en de wijde omgeving. De leeftijd binnen het orkest varieert van 12 jaar tot wel 75 jaar! Het orkest musiceert op een hoog niveau en komt al tientallen jaren uit in de 1e divisie.
Sinds september 2009 staat het orkest onder leiding van Thijs Musch.
Euphonia heeft gedurende het jaar een verscheidenheid aan optredens. Vaste onderdelen zijn hierbij de medewerking aan de diverse “Oranje” gebeurtenissen (Koninginnedag en het Wilsumse Oranjefeest), de passie- en kerstvieringen en één of meerdere concerten. Ook wordt medewerking verleend aan kerkdiensten in eigen dorp en in de regio en ook aan diverse evenementen zoals bijvoorbeeld het IJsselfestival. Daarnaast wordt er ook deelgenomen aan concertconcoursen in het noorden en oosten van Nederland.
Dinsdagavond is de repetitieavond, er wordt dan van 19.30 – 22.00 uur gerepeteerd in MFC “de Toekomst” aan de Quarles van Uffordweg 2 in Wilsum.

Opleidingsorkest

Het opleidingsorkest van Euphonia bestaat uit zo’n 25 leden. Leerlingen krijgen voornamelijk binnen de vereniging hun opleiding en nemen zo snel mogelijk plaats in het opleidingsorkest, op die manier kunnen ze ‘orkest-ervaring’ op doen. Het orkest staat inmiddels al jaren onder leiding van Henk Beens, die ook het grootste deel van de opleidingen voor zijn rekening neemt.
Het opleidingsorkest heeft een divers repertoire met zowel popmuziek als klassieke werken en geestelijke muziek. Het verzorgt jaarlijks een aantal optredens. In veel gevallen verzorgt het orkest een volledig programma, ook wordt er soms opgetreden samen met het A-orkest. Verder wordt er medewerking verleend aan kerkdiensten en wordt er deelgenomen aan festivals.
Vrijdagavond is de repetitieavond, er wordt dan van 18.30 – 19.30 uur gerepeteerd in MFC “de Toekomst” aan de Quarles van Uffordweg 2 in Wilsum.

Muziekles en leerlingengroep

Beginnende muzikanten krijgen individueel of in groepsverband muziekles. Tijdens de muzieklessen worden ze voorbereid om het HaFaBra A-diploma te halen. Als dat mogelijk is vormen ze samen leerlingengroep om zo het samenspel te oefenen.
Als dit diploma is behaald kunnen de leerlingen gaan meespelen in het opleidingsorkest en op deze manier ‘orkest-ervaring’ opdoen.
De lestijden en de locatie hiervoor worden in overleg bepaald. Dit kan bijvoorbeeld op een woensdagmiddag zijn of op een andere dag als dat beter uitkomt.

Boerenkapel

De “boerenkapel” is een klein ensemble dat bestaat uit leden van het A-orkest van Euphonia, dat op diverse festiviteiten in en rondom Wilsum van zich laat horen. Er kan gespeeld worden op feesten en partijen, maar ook wordt elk jaar gespeeld tijdens de intocht van Sinterklaas in Wilsum.
De boerenband bestaat al een aardig tijdje en was tot een jaren geleden nog een echte boeren band, dat wil zeggen, de muzikanten gingen gekleed in boerenkielen met rode zakdoeken en klompen. Nadat besloten werd van het “boeren” imago af te stappen werden nieuwe tenues aangeschaft. Omdat je in een gestreepte trui met rode bodywarmer moeilijk meer als boerenband door het leven kunt gaan, moest er ook een nieuwe naam komen. Diverse namen passeerden al de revue maar tot op heden hebben we nog geen geschikte naam kunnen vinden… vandaar dat het nog steeds boerenkapel heet.

Wilt u Euphonia graag eens beluisteren?
Op deze website vindt u opnames en een actuele agenda.


Chr. Muziekvereniging Euphonia Wilsum, een 1e divisie fanfare-orkest uit een prachtig dorpje aan de IJssel. In het kort...

Wil je ook graag muziek maken bij Euphonia? Lid worden...

Wil je stoppen als lid van Euphonia? Opzeggen...

Vind ons leuk op Facebook!

Agenda

  • Geen evenementen
“SponsorKliks,